Ako začať s barefoot obuvou

V súčasnom svete, kde pohodlnosť a moderný dizajn dominujú vo svete obuvi, je stále viac ľudí, ktorí hľadajú alternatívy a nové spôsoby, ako sa starať o svoje nohy a zlepšiť svoje zdravie. Jedným z týchto spôsobov je prechod z konvenčnej obuvi na barefoot obuv. Tento fenomén, ktorý získava na popularite, ponúka ľuďom možnosť vrátiť sa k prirodzenému spôsobu chôdze a získavať výhody, ktoré s tým súvisia.

Barefoot obuv je obuv s anatomickým tvarom a tenkou flexibilnou podošvou. Snaží sa pomôcť naším nohám napodobniť prirodzený pohyb nášho tela pri chôdzi aj napriek tomu, že máme na nohách obuv a zapojiť nervové zakončenia chodidiel.

Obrázok článku

Prechod na barefoot obuv môže byť zvlášť výzvou pre tých, ktorí sú zvyknutí na tradičné tenisky s výraznou podrážkou a vysokým opätkom. Je dôležité si uvedomiť, že tento prechod by mal byť postupný, resp. brať do úvahy povrchy a časové úseky, ktoré človek strávi aktívne na nohách. Začiatočníci by mali pomaly zvyšovať čas, ktorý trávia v barefoot obuvi, a hlavne naslúchať svojmu telu. V začiatkoch je potrebné naučiť sa „správne chodiť“. Znie to paradoxne, ale práve kvôli bežnej obuvi s hrubou pevnou podošvou sme boli zvyknutí výrazne našľapovať na pätu, čo v barefoot obuvi nie je možné – je potrebné vnímať svoje kroky a našľapovanie práve tak, ako keď chodíte naboso.

Vedci a odborníci tvrdia, že prechod na barefoot obuv môže mať množstvo výhod. Napríklad, táto forma obuvi podporuje správne postavenie chodidiel, umožňuje nám lepšie vnímať povrch pod nami a posilňuje svaly nôh. Pri nosení barefoot obuvi dostáva mozog z chodidiel viac zmyslových vnemov. V každom chodidle sa nachádza veľké množstvo nervových zakončení, ktorým bežná tvrdá a pevná obuv zabraňuje v správnom fungovaní. Nosenie barefoot obuvi môže pozitívne vplývať pri problémoch s bolesťami kolien, bedrových kĺbov či chrbtice.

Ak máte s chodidlami nejaký zdravotný problém, ktorý by mohol prechod na barefoot obuv ovplyvniť, je vhodné sa o tomto zámere najskôr poradiť s odborníkom, ktorý je oboznámený s výhodami barefoot obuvi, aby zhodnotil, či je táto obuv vhodná práve na Váš typ problému.

Barefoot obuv Antal ponúka (nielen) pre začiatočníkov aj rôzne typy vložiek do topánok, ktoré môžu prechod na barefoot obuv uľahčiť. V prípade špecifických zdravotných potrieb je možné do topánok vložiť aj ortopedickú vložku.