Vývoj obúvania I.

Obuv je asi taká stará ako samotné ľudstvo. Vznik obuvi je možné vysvetliť potrebou pravekých ľudí chrániť si chodidlá pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, úrazmi a nečistotou. Ako materiál na výrobu obuvi používali predovšetkým kusy kože z ulovených zvierat - tak vznikla prvá primitívna obuv.

Surová neopracovaná koža mala avšak veľa nedostatkov. Postupne pračlovek zistil, že pôsobením dymu a teplom rozpusteného tuku mení koža svoje vlastnosti. To boli počiatky spracovania surových koží na usne. V úplných počiatkoch ľudstva neexistovalo remeslo a každý si zhotovoval obuv pre svoju potrebu. Pri spracovaní používali kamene alebo kostí z vtákov. Na zošívanie črevá či šľachy z ulovených zvierat. Obuv bola veľmi jednoduchá vyrobená z jedného kusu kože. Tvar a zloženie obuvi podstatne ovplyvňovali klimatické podmienky. V teplých krajinách si ľudia vyrábali väčšinou sandále, ktoré chránili chodidlá pred rozpálenou pôdou. Naopak v krajinách chladných bola obuv uzavretá, aby chránila chodidlá pred vlhkom a mrazom.

 

 

Špecifiká obuvi starovekých národov

  • V Číne bola výroba obuvi známa už asi 2 500 rokov pred n.l.. Zhotovovala sa z pestrého súkna, zamatu a hodvábu.
  • Egyptská obuv sa vyznačovala symetriou. Takže bolo jedno či si danú topánku obujete na ľavú alebo pravú nohu. Dámska obuv bola bohato a vkusne vyzdobená.
  • Staroveký Gréci už vyrábali obuv asymetrickú. To znamená, že vyrábali obuv, ktorá kopírovala tvar pravej a ľavej nohy. Zvláštnosťou gréckej obuvi boli otvorené špičky - či už išlo o sandále alebo vysokú obuv. Podošva bola s tuhšieho materiálu a zvršok z mäkkej usne.
  • V starovekom Ríme sa výroba obuvi začala rozvíjať po obsadení Grécka, keďže sa snažili naučiť všetko, v čom Gréci vynikali. Na podošvy začali používať napríklad korkové platne, zachovali zvlášť tvar pre pravú a ľavú nohu. Obuv nemala ešte žiadne opätky - bola plochá a na výrobu používali kopyto. Keďže bola rímska spoločnosť rozdelená do spoločenských tried, každá trieda mala predpísaný odev aj obuv, ktorú mohla nosiť. Preto bohaté vrstvy nosili obuv vyzdobenú perlami a diamantami, chudobnejšie vrstvy jednoduchú obuv.

Barefoot obuv je návratom k prirodzenej chôdzi - anatomicky tvarovaná, bez opätkov a s dostatočným priestorom pre prsty.

Skúste topánky Antal barefoot - pre zážitok z chôdze na novej úrovni!